Header personal coaching

Vorige week deelde ik deze documentaire van The Minimalists via facebook. Dit omdat ik me aangetrokken voel tot het gedachtegoed en de veranderingen die ik in dat kader heb doorgevoerd mij goed bevallen. Juist toen ik me voornam over hierover een stukje te tikken, las ik een artikel vol tegengeluid. Minimalisten wordt een ondertoon van morele superioriteit verweten: “Alsof de minimalist beter is dan de rest, omdat hij zich heeft verheven boven gedachteloze overconsumptie”. Is het minimalisme wellicht gewoon een hype van de ‘elite die een sociaal geaccepteerde manier zoekt om te blijven consumeren’? Ik hoop het niet!

Wat drijft ‘de minimalist’?

Een minimalist wil letterlijk en figuurlijk ruimte creëren, voor zichzelf en voor wat hij belangrijk vindt. Dit kan fysieke ruimte zijn, door alleen die spullen te behouden die nodig zijn of die blijdschap brengen. Financiële ruimte, omdat wie minder uitgeeft, ook minder hoeft te verdienen. Of mentale ruimte door het loslaten van relaties, gewoontes of patronen die niet meer dienen. Minimalisme heeft dus meerdere verschijningsvormen en lijkt meer te gaan over zingeving, persoonlijke ontwikkeling en zelf beter in je vel zitten, dan met je beter willen voelen dan ‘de rest’.

Excuus om te consumeren?

Dan de stelling dat sommigen de trend ‘misbruiken’ om zich superieur te voelen en juist meer uit te geven door hun lelijke spullen te vervangen door duurdere, mooiere items.

Werd ik zeven jaar geleden nog meewarig aangekeken als ik vertelde dat ik een principiële vleeseter was geworden, nu kijkt niemand er meer van op. Is biologisch eten een hype? Ja. Is dat erg? Nee. Als onderaan de streep minder vlees wordt gegeten, bewustere keuzes worden gemaakt, dierenleed vermindert en het milieu wordt geholpen, vind ik het helemaal OK dat er dan ook wat mensen interessant doen over hun vegan lifestyle.

Hetzelfde geldt voor minimalisme. Daar is de bijvangst een duurzamer consumptieprofiel. Meer vraag naar duurzame producten verandert de markt. Minder kopen dan je deed, betekent ook meer geld overhouden, waardoor een duurdere bewuste keuze binnen budget komt.

Leven met intentie

Voor mij is het minimalisme een duurzame stap. Zowel voor mijzelf als voor het milieu. Een stap die verder gaat dan alleen consumeren. Voor mij gaat minimalisme over leven met intentie. Ruimte creëren door afstand te doen van dat wat meer kost dan het oplevert: overbodige spullen, ongewenste prikkels, nutteloze informatie, ineffectief gedrag. Komende tijd zal ik geregeld een stukje schrijven over leven met intentie.

Leven met intentie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *